Bessa Valley Enira Reserva 2013 спечели сребърен медал на Concours Mondial de Bruxelles 2017

 

Bessa Valley Enira Reserva 2013 получи сребърно отличие на 24-ото издание на шампионата Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе между 5 и 7 май в Валядолид, Испания.

Reserva 2013 впечатли авторитетното жури с аромати на синя слива, сушени горски плодове, ванилия и шоколад. То е купаж между сортовете Merlot (20%), Syrah (28 %), Cabernet Sauvignon (17%) и  Petit Verdot (35%) и е произведено по класическа френска технология, като е съзрявало 18 месеца във френски дъбови бъчви - 50 % нови и 50 % едногодишни.

Наградата от престижния конкурс е поредно признание за качеството на вината Enira. То се постига чрез прекрасния тероар (съвкупността от почвен състав и климатични условия) на местността, в която се отглежда гроздето, прецизната технология, разработена за всеки отделен сорт, ръчното бране и тройната селекция на гроздовите зърна.

На тазгодишния конкурс вината бяха оценявани от 320-членното жури с българско участие - журналисти, енолози, сомелиери, търговци и производители, които дегустираха и оцениха общо 9080 проби.

Основан през 1994 г., Concours Mondial de Bruxelles е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

 

Повече за Domaine Bessa Valley

Лозовите масиви на Domaine Bessa Valley заемат 1500 дка и са разположени на склон с южно изложение. Избата и двете ферментационни сгради за винифициране на грозде са разположени в подножието на лозовия масив и заемат площ от 42 дка. Сред уникалните преимущества на Domaine Bessa Valley са резервоарите за ферментация – те са изработени от бетон, което осигурява по-добра обмяна, стабилност и баланс на червеното вино. След изтичането на периода на ферментация, виното отлежава във френски дъбови бъчви тип „барик”. Избата на Domaine Bessa Valley е с площ 3355 кв. м. и е вградена в скала, което осигурява естествена изолация и поддържа постоянна ниска температура. Domaine Bessa Valley е с капацитет на преработка 1000 тона грозде и производство на 1 милион бутилки вино. Всяка бутилка вино, произведена в Долината на бесите, е създадена по класическа френска технология от ръчно подбрано грозде от слънчевите хълмове в подножието на Родопите.